Lăcaşul de cult din Bizere, judeţul Arad, este considerat drept prima dovadă de existenţă a creştinismului bizantin din Balcani.
Judeţul Arad va atrage turiştii străini prin vestigii istorice. Consiliul judeţean Arad şi Complexul Muzeal Arad permit temporar accesul vizitatorilor în fosta Mănăstire de la Bizere. Aici pot fi admirate cea mai veche fântână din Transilvania, „Fântâna turcului", dar şi mozaicuri unice în estul Europei, găsite sub pavajul unei mănăstiri catolice ridicate pe ruinele unui lăcaş bizantin. Istoricii spun că, Bizere ar fi prima dovadă arheologică a existenţei creştinismului bizantin în Balcani.
Surprizele din Bizere
Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, spune că este mândru de şantierul arheologic de la Bizere. Şantierul de la Bizere se află pe malul stâng al Mureşului, la doar 12 kilometri de Arad. Localnicii au numit locul respectiv „Fântâna turcului", după fântâna descoperită acolo cu multă vreme în urmă. Cercetările arheologice au început în anul 1981, dar surprizele au apărut după 20 de ani, când au fost descoperite un palat abaţial şi cimitirul, unde sunt aproximativ 300 de morminte. Ulterior, în anul 2003 au fost descoperite mozaicurile din biserica mănăstirii, de tradiţie bizantină şi romanică, unice în România şi sud-estul Europei şi asemănătoare cu cele descoperite în nordul Italiei la Aquileea. Arheologii, uimiţi de frumuseţea mozaicurilor, şi-au continuat cercetările şi au găsit vestigii extrem de interesante. Au fost identificate construcţii din lemn care au funcţionat la începutul mănăstirii, au fost cercetate sute de morminte şi au fost recuperate cantităţi impre-sionante de materiale arheologice. Specialiştii au extins cercetările şi în scurt timp au descoperit un turn cu o fântână, care a luat numele dat de localnici zonei: „Fântâna turcului". Se pare că a fost construită în secolul al XI