Aceasta, deoarece deficitul total al pensiilor in Romania ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul intregii tari, potrivit rezultatelor unei analize efectuate de catre Aviva in colaborare cu Deloitte. Deficitul anual al pensiilor la nivelul Uniunii Europene este 1.900 de miliarde de euro.
„Cea mai mare parte din forta de munca din Romania se va confrunta cu un nivel de trai foarte redus daca nu se iau rapid masuri importante, pentru ca in urmatorii 40 de ani, 11 milioane de pesoane se vor pensiona; ceea ce inseamna putin mai mult de jumatate din populatia actuala si de aproape trei ori mai mult decat numarul actual de angajati, adica 4,68 de milioane”, a declarat Mihai Popescu, CEO Aviva Romania.
Deficitul pensiilor se refera la diferenta dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare si suma de bani pe care oamenii se astepata in prezent sa o primeasca drept pensie.
Analiza, realizata de Deloitte la comanda Aviva, cuantifica deficitul de economisire pentru pensie in Europa si separat, in tarile unde Aviva are operatiuni, cum ar fi Romania.
Tabelul de mai jos indica nivelul deficitului pensiilor in Romania in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana. Totodata, arata deficitul mediu de economisire pentru pensie in cazul persoanelor care se pensioneaza intre 2011 si 2051.
Astfel, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani trebuie sa economiseasca 1.300 de euro in fiecare an pentru a reduce decalajul financiar si a pastra un nivel de trai decent, in timp ce pentru categoria de varsta 30-40 de ani suma care trebuie economisita ajunge la 1.700 de euro. Pentru cei care au acum 50 de ani si se vor pensiona in urmatorii 15 ani, suma necesara de economisit se ridica la 4.800 de euro pe an, pentru ca au mai putini ani la dispozitie pentru a acumula pentru perioad