Jocuri politice, dezmăţ financiar şi strategii fără acoperire sunt acuzaţiile care zguduie doi coloşi bancari pe axa Roma – Milano – Vatican. Cea mai mare bancă din Italia, UniCredit, şi-a dat afară directorul. În aceeaşi zi, Banca Vaticanului şi-a pierdut şi ea preşedintele, investigat de poliţia italiană pentru spălare de bani.
Polemicile şi scandalurile se tin lanţ la Vatican. Ieri, au apărut informaţii despre unul ce ar viza „vistieria" Sfântului Scaun. Poliţia financiară italiană a confirmat că îl anchetează pe Ettore Gotti Tedeschi, director al Băncii Vaticanului.
El este suspectat de spălare de bani, într-un caz legat de un "fond" ce urma să fie transferat din conturile Sfântului Scaun. Potrivit „La Repubblica", transferurile cumulau 23 de milioane de euro şi urmau să fie operate la Banca Credito Artigiano către doi beneficiari „necunoscuţi" cu două conturi la sediul din Frankfurt al JP Morgan şi la Banca del Fucino.
Vaticanul respinge însă acuzaţiile şi se declară „şocat" de anchetă. De remarcat că un alt director al Băncii Vaticanului este anchetat în cadrul aceleiaşi afaceri. Cei doi bancheri sunt suspectaţi că nu au respectat o normă dintr-o lege italiană din 2007, prin care se încearcă prevenirea spălării de bani.
Poliţia financiară a pus, totodată, sechestru preventiv pe cele 23 de milioane de euro depozitate de Banca Vaticanului la altă instituţie de credit. Banca Vaticanului (sau Institutul de Opere Religioase - IOR) gestionează conturile ordinelor religioase şi ale asociaţiilor catolice.
„Ipoteza anchetatorilor este că mai mulţi subiecţi cu reşedinţa fiscală în Italia utilizează IOR ca paravan pentru ascunderea unor delicte, precum frauda sau evaziunea fiscală", explică „La Repubblica". Doar prin unul din conturile administrate de IOR au circulat 180 de milioane de euro într-o perioadă de doi ani.
@