Există o vorbă în România, cum că e o "ţară frumoasă, păcat că-i locuită". Una dintre cele mai mari resurse ale României este cea umană. Dar care este împiedicată să-şi pună în valoare talentul şi inteligenţa.
Tudor Neda-Cojocaru este un inventator din Braşov şi exemplul clasic pentru povestea de mai sus. El are o soluţie patentată pentru producerea de curent electric în minihidrocentrale, care pot realiza şi protecţie împotriva viiturilor şi inundaţiilor ce au făcut atâtea pagube în ultimii ani.
"De 12 ani deţin soluţie tehnică globală protejată prin brevet de invenţie cu titlul Minicentrală hidroelectrică şi este utilizată în domeniul unui segment de piaţă mare", începe Tudor Neda-Cojocaru o scrisoare trimisă redacţiei.
Invenţia sa produce energie electrică cu o economie a investiţiei de 50% şi, în circa 30 de minute, centrala poate fi convertită în instalaţie hidrotehnică pentru prevenirea şi diminuarea inundaţiilor, prin dotarea cu alte două echipamente. Debitul afluenţilor este între 0,6 şi 4 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă între 2 şi 100 kW putere instalată. Minicentrala se aşază pe fundul albiei, iar schema are risc tehnic zero.
În ciuda faptului că are şi brevet şi machete pentru invenţia sa, ceea ce-i demonstrează potenţialul, Cojocaru trebuie să lupte cu morile de vânt ale statului pentru a căpăta sprijin. Cum primul său gând a fost ca statul să beneficieze de pe urma invenţiei sale, s-a adresat mai multor instituţii ale ţării. Dar, cum spune tocmai el, "creativitatea şi progresul tehnic sunt ignorate de autorităţile locale şi centrale şi ministere". Potrivit estimărilor sale, o investiţie de 300 de milioane de euro în doi ani va aduce o valoare adăugată de 7,4 miliarde de euro în 25 de ani.
Are nevoie de 185.000 de lei, circa 40.000 de euro, pentru construcţia unei centrale-pilot. "Pentru pr