Implementarea ordonanţei de urgenţă 50/2010 care a pus pe jar atât clienţii băncilor, cât şi instituţiile de creditare, pare să lovească în cele două parţi implicate dar şi în stat. Bogdan Baltazar, analist financiar, fost preşedinte al BRD, ne-a explicat cum vede el legea şi implicaţiile acesteia. Sursa: Codrin Prisecaru
EVZ: Cum vi se pare nou implementata Ordonanţă 50/2010?
Bogdan Baltazar: În primul rând, apreciez că această ordonanţă este una populistă, datorită faptului că marşează foarte mult pe mobilizare împotriva băncilor "lacome". Acest gen de acţiuni se practică în anumite cercuri, să le găsim oamenilor alţi duşmani în afară de propriiile ineficienţe, propriul clientelism, faptul că sunt trei oameni pe un post, unde trebuia să fie unul şi aşa mai departe. Este o practică absolut detestabilă.
Pare că s-a făcut un pic exces de zel, în cazul directivei....
S-au folosit de o împrejurare de directiva europeană, însă a fost depăşită în mai multe privinţe la noi. Adică a fost făcută mult mai prietenoasă pentru consumatori, deşi la o analiză mai atentă nu-i chiar atât de bună pentru ei, pentru că-i încurajează să piardă. Deci revenind, la noi s-au inclus şi creditele ipotecare care în directivă nu erau încluse şi apoi a băgat şi creditele în derulare, iar directiva se referă doar la cele viitoare. Acestea sunt două depăşiri nepermise. După ştiinţa mea, România este singura ţară din UE care a făcut acest lucru.
Era momentul potrivit pentru apariţia acestei Ordonanţe?
Era "potrivit", din punct de vedere politic. Acum în încrâncenarea asta cu toate atacurile reciproce, cu faptul că ieşim greu din criză şamd. Aţi văzut că nici opoziţia nu are soluţii, avem de a face cu guverne din umbră, fără substanţă. Nu cred că era oportună, dar măcar să fi fost impusă exact în litera directivei europene.
Se poate pri