Organizaţia teroristă al-Qaida, aripa magrebiană, a revendicat răpirea a 5 francezi pe 16 septembrie în nordul Nigerului. Cei 5, capturaţi împreună cu un togolez şi un malgas, lucrau pentru grupurile franceze Areva şi Vinci. Confruntată cu o situaţie inedită şi complexă în această parte a Africii, Franţa este nevoită să abordeze chestiunea cu discreţie. Greu de respectat acest consemn când armata franceză e pe urmele răpitorilor sau cel puţin încearcă să-i localizeze.
Organizaţia teroristă al-Qaida, aripa magrebiană, a revendicat răpirea a 5 francezi pe 16 septembrie în nordul Nigerului. Cei 5, capturaţi împreună cu un togolez şi un malgas, lucrau pentru grupurile franceze Areva şi Vinci.
Confruntată cu o situaţie inedită şi complexă în această parte a Africii, Franţa este nevoită să abordeze chestiunea cu discreţie. Greu de respectat acest consemn când armata franceză e pe urmele răpitorilor sau cel puţin încearcă să-i localizeze.
Responsabili americani afirmă că Parisul ar fi cerut ajutorul Washingtonului pentru a-i localiza pe ostateci. O asistenţă militară despre care nu se ştiu multe: poate fi vorba de imagini satelit cum poate fi vorba de drone care să intre în acţiune. Ce se stie cu siguranţă este doar că circa 80 de militari francezi bazati în Africa fac rotaţii permanente în căutarea grupului de ostateci şi răpitori.
Aflat la Bamako în Mali, tară vecină cu Nigerul în care grupul mai sus menţionat s-ar fi putut refugia fără probleme, Brice Hortefeux, ministrul francez de interne a fost destul de hotărât când a fost întrebat dacă Franţa va interveni militar:
"Am venit aici să aduc un mesaj de prudenţă şi de vigilenţă. În acest stadiu al afacerii, nu plănuim să intervenim dar chiar dacă am face-o nu v-aş spune. Pentru moment însă nu ştiu nimic", afirmă deci prudent oficialul francez.
Parisul aşteaptă în fapt, odată ce a autent