Hainele, bijuteriile şi accesoriile lucrate de mână au devenit din ce în ce mai populare. Articolele de tip handmade sunt la modă de doar câţiva ani, iar cel mai bine se vând în perioada septembrie - aprilie, mai ales în preajma Sărbătorilor de iarnă şi de Paşte.
„Am două opţiuni atunci când vreau să cumpăr o haină sau un obiect de mobilier. Pot merge fie la magazin, fie la un croitor sau la un tâmplar să-i rog să-mi creeze ce vreau eu. Deşi este mult mai costisitoare, prefer a doua variantă, pentru că obiectele vor fi exact cum le doresc eu, dar şi de calitate şi, mai ales, unice", spune Aura Ispas, o tânără din Bucureşti, în vârstă de 28 de ani, de profesie contabil.
Ea preferă să cumpere produse realizate manual, pentru că se potrivesc cu nevoile sale: alege lemnul adecvat sau ţesătura care se armonizează mai bine cu stilul ei.
La noi, produsele lucrate manual au început să fie cerute pe piaţă începând cu 2006. „Acum 3-4 ani a început să se pună preţ pe a fi «diferit de ceilalţi şi totuşi tu însuţi»", afirmă artizanul Ioana Grămăticu, care realizează obiecte prin croşetare sau tricotare manuală (ig-fashiondesigns.blogspot.com). Cele mai solicitate obiecte sunt cele care au combinaţii de culori puternice, cu flori sau jocuri de figuri geometrice.
„Produsele cele mai cerute de clienţi sunt cele foarte viu colorate, care nu depăşesc suma de 100 de lei", spune Ioana. Pe Breslo, Comunitatea Artizanilor Handmade din România, unde există mii de magazine handmade administrate de artizani din toată ţara, interesul cel mai mare este pentru accesorii şi bijuterii, urmate de genţi şi de îmbrăcăminte. În ultima vreme Ruxandra Gheorghe, managerul Breslo, observă „un interes crescut pentru produsele de îngrijire corporală".
Artizanii spun că şi accesoriile din fimo (o plastilină specială, n.r.) şi colierele mari, foarte extravagante,