Papa Benedict al XVI lea Ettore Gotti Tedeschi, presedintele Bancii Vaticanului, apropiat al Papei Benedict al XVI-lea este cercetat de catre politia de la Roma pentru spalare de bani.
Scandalul a zguduit din temelii Vaticanul, la doar cateva zile de la vizita pe care Pontiful o facuse cu succes in Marea Britanie.
Politia de la Roma investigheaza acum 2 tranzactii suspicioase in valoare de 23 milioane euro, pe care Banca Vaticanului le-a efectuat recent.
Investigat este acum si directorul general al institutiei bancare papale, Paolo Cipriani.
Vaticanul a emis ieri un comunicat de presa in care se declara "perplex la aceste acuzatii", in timp ce Papa Benedict al XVI lea, se arata in comunicat, are "deplina incredere in presedintele si directorul general al bancii."
"Sfintia Sa se arata uimit de investigatiile procurorilor de la Roma, avand in vedere ca toate informatiile necesare sunt disponibile si publice la Banca Nationala a Italiei, iar astfel de trazactii au loc frecvent intre bancile italiene", citeaza comunicatul papal.
Procurorii declara ca tranzactiile care le-au atras atentia au avut loc intre Banca Vaticanului si J.P.Morgan Bank din Frankfurt, Germania, unde au fost transferati 20 de milioane de euro, iar alte 3 milioane de euro au iesit din conturile bancii de la Vatican si au intrat intr-o banca italiana, Banca del Fucino.
Banca Vaticanului a refuzat sa faca public numele celor care detin conturile bancare unde au fost transferati banii.
Banca Vaticanului sau Instutia pentru Opere Religioase, asa cum mai este numita aceasta, nu este pentru prima data implicata intr-un scandal legat de spalarea de bani . In 1982 Vaticanul a efectut tranzactii considerate ilegale de procurorii de la Roma insumand 2 miliarde de lire sterline. Vaticanul a scapa