Lovitură de teatru în Germania. Arhivele CNSAS au dezvăluit faptul că scriitorul Oskar Pastior, decedat în urmă cu 4 ani şi laureat al Premiului literar „Georg Büchner“ a fost un colaborator neoficial al Securităţii. William Totok, corespondentul RFI în Germania (audio) descrie reacţiile scriitorilor Richard Wagner şi Ernest Wichner.
Lovitură de teatru în Germania. Arhivele CNSAS au dezvăluit faptul că scriitorul Oskar Pastior, decedat în urmă cu 4 ani şi laureat al Premiului literar „Georg Büchner“ a fost un colaborator neoficial al Securităţii. William Totok, corespondentul RFI în Germania (audio), revine asupra acestei dezvăluiri şi relatează despre reacţiile scriitorilor Richard Wagner şi Ernest Wichner.
„Trebuie să se ştie că Oskar Pastior a fost unul din cei mai importanţi scriitori ai literaturii germane din România. Aşa este şi în continuare. A fost apreciat de noi pentru performanţele sale literare. Nu am fost apropiat de el, dar alţi colegi erau în relaţii strînse de prietenie.
Ceea ce s-a aflat acum - după ce au devenit accesibile dosarele Securităţii - a fost una din cele mai neplăcute experienţe şi o surpriză. Nu e atît de supărător şi nu joacă un rol deosebit atunci cînd apare aşa ceva despre cineva pe care nu-l apreciezi. Dar în cazul de faţă e ceva extrem de neplăcut.“
Declaraţia aparţine scriitorului Richard Wagner, originar şi el din România, fost lider al Grupului de Acţiune Banat, supus sistematic unor şicane din partea poliţiei politice din România. Într-un interviu acordat postului naţional de radio din Germania, Wagner a comentat dezvăluirile din presă privind legăturile pînă acum necunoscute ale poetului Oskar Pastior cu Securitatea.
Ernest Wichner şi el un fost membru al Grupului de Acţiune, în prezent directorul Casei Literaturii din Berlin, a publicat în „Fankfurter Allgemeine Zeitung“ un amplu articol, bazat p