Bursa a crescut marţi cu 1,32% şi a recuperat astfel corecţia înregistrată în şedinţa precedentă, într-o piaţă în care investitorii au fost mai activi la tranzacţionare şi au ridicat lichiditatea cu 66% peste valoarea cumulată a operaţiunilor cu acţiuni din sesiunea de luni.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 1,53%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 2,07% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.
Totodată, acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,32% peste referinţă. "Este posibil ca la momentul de faţă preţurile să îşi găsească un echilibru, ceea ce ar face ca starea de mişcare în range (cu variaţii reduse atât pe creştere, cât şi pe scădere - n.r.) să se prelungească. Probabil că majoritatea investitorilor instituţionali încă aşteaptă semnale clare la nivel macro, pentru a putea să îşi revizuiască politicile investiţionale, ceea ce lasă piaţa pe mâna speculatorilor în momentul de faţă. Cu toate că pe pieţele externe optimismul recent a împins indicii în apropiere de maximele ultimelor şase luni, evoluţia acestora se poate înscrie tot într-o mişcare laterală cu toate că, surprinzător, mai volatilă decât cea de la Bucureşti", a declarat Bogdan Tudosie, senior trader la divizia de brokeraj a OTP Bank.
Totodată, Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, consideră că acalmia pieţei este determinată de absenţa unor ştiri, atât de pe plan extern, cât şi intern, care să aibă un impact vizibil asupra investitorilor.
"Cu toate acestea, nu văd ce anume ar putea determina un nou interes din partea investitorilor străini pentru piaţa din România", a mai spus Tod.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 12,3 milioane de lei (2