BitDefender a identificat în primul semestru al anului peste 1,6 milioane de ameninţări informatice, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2009, majoritatea fiind transmise prin messenger sau mail sau fiind aplicaţii antivirus false, a declarat Răzvan Vâlceanu, country manager pentru România şi Republica Moldova.
"Am identificat, în medie, pe zi, 9.000 de viruşi noi sau variaţii ale acestora, adică 1,6 milioane doar în primul semestru", a precizat Vâlceanu.
La rândul său, Nicu Şimon, manager de produs al BitDefender, a adăugat că cei mai frecvenţi viruşi se transmit prin aplicaţiile de tip messenger sau prin programe antivirus false. "O noutate este faptul că au apărut şi viruşii trimişi prin mailuri, care erau folosiţi în urmă cu opt ani, dar şi aplicaţiile infectate", a arătat el, la evenimentul de lansare a noii suite antivirus BitDefender 2011. Concret, utilizatorul primeşte un video pe mail şi i se cere sa instaleze un program pentru a putea rula filmuleţul. În momentul în care instalează programul, calculatorul este infectat.
Utilizatorii renegociază contractele
În ceea ce priveşte vânzările de antivirus BitDefende, ponderea utilizatorilor este de 50% clienţi casnici şi 50% de business. "Licenţele sunt tot mai des renegociate în ultima perioadă, iar promoţiile au fost mai agresive în ultimul an", arată Vâlceanu.
Pe piaţa antivirus autohtonă, competitorii BitDefender sunt Kaspersky, Panda Security şi Symantec.
În ceea ce priveşte vânzările BitDefender în România, sub 5% din ele sunt realizate local, a mai spus Vâlceanu.
Piaţa autohtonă de securitate este estimată la 13 milioane de euro, din care solu'iile antivirus reprezintă şapte milioane de euro.