Se consideră un tip norocos pentru că „pasiunea i-a devenit şi profesie”. Profesor de pian la Liceul de muzică, el a reuşit, în ultimii patru ani, să aducă la Zalău nume mari ale jazz-ului românesc, în pofida reticenţei celor din jur.
La şapte ani a fost dus de mână de tatăl său la un profesor de pian. Atunci a luat contact prima dată cu instrumentul, care astăzi i-a devenit„obiect al muncii”. Le predă lecţii copiilor de la şcoala de muzică din Zalău şi conduce corului liceului, dar şi pe cel al Catedralei Ortodoxe din oraş, iar în timpul liber „se joacă”, metaforic vorbind, cu clapele pe ritmuri de jazz.
Jazzul umple terasele la Zalău
Participând, în calitate de spectator, la concerte de jazz, Ciprian Ghiurco a reuşit să convingă interpreţi cunoscuţi să vină să cânte la Zalău. „Primele concerte de jazz le-am organizat împreună cu artistul american Eldad Tarmu. Patronii cluburilor şi teraselor din Zalău erau reticenţi şi-mi spuneau că jazz-ul n-o să prindă la public. Spre surprinderea lor, şi a mea, am avut parte de săli pline, fiind obligaţi să aducem scaune şi mese din alte părţi, la cele patru concerte susţinute de Eldad”, explică muzicianul din Zălău.
Bega Blues Band cântă în La Strada
Din 2009, Ciprian Ghiurco este şi co-organizatorul Festivalului Muza Fest şi se ocupă de secţiunea Jazz – Blues Session. „Anul trecut, am reuşit să-i aducem pe cei de la Alex Man Trio, iar anul acesta avem invitaţi alţi invitaţi cunoscuţi – Raul Kusak şi Vali „Sir Blues” Răcilă (cei doi urmând să cânte vineri, de la ora 20.00 în clubul La Strada) şi pe cei de la Bega Blues Band, care vor cânta în acelaşi loc, în 2 octombrie, ultima zi a festivalului. Sunt nume cunoscute în lumea jazz-ului, aşa că sunt convins că oamenii vor veni, din nou, în număr mare“, mai spune Ciprian.
Întrebare şi răspuns
Cum se descurcă un artist în