Tinerii care au un contract de închiriere, primesc, de la stat, o subvenţie în valoare de 65 de lei pe lună. Cei care au rămas pe dinafară se pot caza în garsoniere, apartamente cu două sau trei camere, cu preţuri începând de la 150 de euro pe lună.
Studenţii au şi alternativa mini-căminelor private, dotate şi utilate complet, unde chiria costă între 300 şi 500 de lei pe lună, cu tot cu utilităţi. Pentru un apartament cu două camere, utilat complet, chiria variază în funcţie de locaţie între 200 şi 250 de euro pe lună.
Garsonierele ajung să coste 150 de euro pe lună în zone ca Tractorul şi 200 de euro, pe Toamnei. Apartamentele cu trei camere depăşesc 300 de eruo pe lună, dacă sunt situate în centru.
„Contează foarte mult zona la care ne raportăm. În funcţie de zonă, preţurile pot scădea sau urca cu 10-20 de euro pe lună", susţin agenţii imobiliari. Pentru o cameră în gazdă, studenţii ajung să plăteasă 250 de lei pe lună, cu tot cu utilităţi.
Subvenţie pentru chiriaşii studenţi
Studenţii care nu au prins un loc în cămin pot, în schimb, să ceară subvenţia pentru plata chiriei, din partea statului. Cei care au constract de închiriere trebuie să se prezinte la facultate pentru a primi subvenţia în valoare de 65 de lei pe lună.
„Toţi studenţii Universităţii „Transilvania" beneficiază de această subvenţie de la stat. Ea se acordă doar dacă studenţii au contract legal de închiriere. Deocamdată, aşteptăm eventualele contestaţii pentru repartizarea în cămine", a spus prorectorul Constantin Duguleană, responsabil serviciu cămine.
Fiecare facultate a făcut repartizările pe locurile din campusuri, în funcţie de mai multe criterii. Studenţii din Republica Moldova şi din străinătate aveau deja locul asigurat, iar studenţii mai mari beneficiază de loc în cămin, dacă au mai puţin de trei restanţe. În ceea ce-i priveşte pe studenţii din anul