Se pare ca aerul din cerul globului terestru a devenit, in ultimul timp, foarte turbulent pentru transporturile aeriene. Goana dupa clienti (pasageri) in contextul unei cresteri vertiginoase a tuturor costurilor de productie, are, de cele mai multe ori, conseciinte de neprevazut.
Fuziunea dintre United Airlines si Continental Airlines a starnit neliniste in industria mondiala a tuturor transporturilor aeriene. Multi analisti sunt ingrijorati de procesul concentrarii puterii pe piata, in mana unor participanti din ce in ce mai mari, si din ce in ce mai putini in numar, ca o alarmanta expresie a tendintei de limitare a competitiei, United Airlines, fondata in anul 1926, operand acum, 360 de nave, acopera toate continentele la 625 de destinatii.
Continental Airlines a inceput in 1931, folosind 346 de avioane, la 862 destinatii.
Cronologia acestei fuziuni a inceput pe data de 2 mai 2010, cand Boards of Directors (comisiile de conducere) ale ambelor companii aeriene s-au decis sa inceapa studiul unei posibile fuziuni intre ele. Pe data de 27 august 2010, Departamentul de Justitie al SUA si-a dat consimtamantul, certificand ca aceasta fuziune nu incalca legile privind monopolul de piata. Pe data de 17 septembrie 2010, actionarii ambelor companii au votat pentru fuziune, care este planificata sa se incheieze, efectiv, pe data de 1 octombrie 2010.
Noua companie, numita "United" va avea un activ total de peste 3,8 miliarde de dolari, cu un parc de avioane de 706 nave, cu peste 100.000 de salariati. Ambele companii, la data fuziunii, aveau comandate, sau aveau "optiuni" de a cumpara inca peste 200 de avioane noi, in decursul urmatorilor 10 ani. Aceiasi analisti estimeaza ca noua companie va captura peste 10% din totalul pasagerilor, in lume, la peste 100 de milioane de calatori.
Reactia celorlalte companii aeriene e u