Cu doar o săptămână înainte de începerea anului universitar, peste 2.000 de absolvenţi de liceu s-au înghesuit să se înscrie la o facultate din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa.
Florina Oprea (19 ani) şi-a depus dosarul la Facultatea de Litere, specializarea engleză-germană. „Am ales germana din curiozitate. Vreau să devin translator, apoi să plec din ţară“, spune tânăra. Asemenea ei, zeci de studenţi îngroaşă rândurile în faţa sălilor unde se fac înscrieri. Înscrierile continuă până la sfârşitul săptămânii.
Ţară-ţară vrem economişti!
Cele mai solicitate facultăţi din acest an au fost Ştiinţele Economice, Dreptul şi Medicina. Mai puţin căutate de viitorii studenţi au fost facultăţile ce au ca obiect de studiu ştiinţele exacte şi cea de Ştiinţe ale Naturii. Facultatea de Medicină Dentară rămâne în continuare secţia cu cea mai mare taxă anuală, 5.500 de lei, în timp ce facultatea de Ştiinţe Economice, în ciuda succesului de care se bucură, are cea mai mică taxă - 2.300 de lei.
„În funcţie de dificultăţile şi necesităţile materiale ale fiecărei specializări se calculează şi taxa de şcolarizare. Spre exemplu, cei de la Istorie nu au nevoie de laboratoare şi aparatură de specialitate cum este necesar la Medicină. Este normal ca taxa să fie mai mare“, a declarat Victor Ciupină, rectorul Universităţii Ovidius Constanţa.
Se face facultate şi pe criză
În sesiunea din luna iulie, aproximativ 6.000 de studenţi s-au înscris la Universitatea Ovidius, iar în septembrie alţi 2.000. „Anul acesta, în comparaţie cu anul trecut, nu se înregistrează o scădere a numărului de absolvenţi care s-au înscris la facultăţile noastre“, a mai adăugat Victor Ciupină, rectorul Universităţii Ovidius. Pentru fiecare loc subvenţionat de stat s-au luptat patru studenţi, restul fiind transferaţi pe locurile pentru care se plăteşte taxă.