Ex-membrii Executivului european pot primi, timp de trei ani, indemnizaţii pentru readaptarea pe piaţa muncii, dar şi salarii. Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, se numără printre cei 17 foşti comisari care se află încă pe statul de plată al Comisiei Europene.
Aceştia încasează sume frumuşele care, oficial, le sunt oferite pentru a-i ajuta să se „readapteze" pe piaţa muncii, deşi ei sunt angajaţi la companii private, firme de lobby sau deţin funcţii importante în ţările lor de origine, dezvăluie „Financial Times Deutschland". Timp de trei ani, foştii comisari au dreptul să primească o sumă echivalentă cu 40-65 la sută din salariul de bază al unui comisar, în valoare minimă de 20.278 de euro lunar, adică în jur de 280.000 de euro anual.
În mod normal, banii ar trebui însă încasaţi doar între perioada încheierii mandatului şi găsirea unui loc de muncă. Cel mai sonor nume din cele 17 descoperite de publicaţia citată este cel al Daliei Grybauskaite. Fost comisar pentru Educaţie şi Cultură pe vremea lui Romano Prodi şi comisar pentru Buget şi Programare Financiară (2004-2009), în primul mandat al lui Jose Manuel Barroso, Dalia Grybauskaite este preşedintele Lituaniei din iulie anul trecut.
Numită şi „Doamna de Fier" a Lituaniei, Grybauskaite nu a renunţat la ajutorul în bani, chiar dacă are un salariu de circa 6.700 de euro lunar. Nici Franco Frattini nu pare a fi reuşit „să se readapteze". Deşi nu mai este comisar (pentru Justiţie) din mai 2008, când a preluat portofoliul Afacerilor Externe în Italia, Frattini continuă să fie plătit de Comisie.
Bani de la Comisie şi pe Liderii la încasări sunt Charlie McCreevy, fost comisar pentru Piaţa Internă şi Servicii, şi Joe Borg, fost comisar pentru Pescuit şi Probleme Maritime, ambii până în februarie 2010. Din luna mai, irlandezul McCreevy a fost cooptat în Consiliul de Administraţie al co