Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,8%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care o tranzacţie negociată cu 0,11% din acţiunile BRD, realizată în ultima jumătate de oră, a asigurat 47% din lichiditate.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost transferate la preţuri uşor sub referinţă încă din primele minute, investitorii fiind influenţaţi în deciziile de tranzacţionare de corecţiile burselor vest-europene.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,68%. Corecţia indicelui a fost influenţată în principal de declinul titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au scăzut cu 4,39%. Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul Rompetrol Group NV la "B", de la "BĂ", cu perspectivă negativă, în urma sechestrului asigurător instituit de autorităţile române asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare, dar şi pe fondul performanţelor operaţionale "foarte slabe".
Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu numai 0,39% sub referinţă.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,6 milioane de lei (4,8 milioane de euro), sumă cu 67% peste rulajul pieţei principale din şedinţa de marţi, de 12,3 milioane de lei (2,8 milioane de euro).
Totuşi, lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 47% de transferul negociat cu acţiunile BRD, a cărui valoare s-a ridicat la 9,7 milioane de lei.
Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, consideră că volumele de acţiuni tranzacţionate vor creşte doar stimulate de reintrarea în piaţă a investitorilor străini, iar aceasta s-ar putea întâmpla numai după ce România va ieşi oficial din recesiune.
"Cum piaţa noastră a fost clădită în mare măsură de investitorii străini, cred că lipsa de interes a acestora este argumentul primor