Procurorii italieni au solicitat, joi, unui tribunal din Parma sa-l condamne la 20 de ani de inchisoare pe fostul sef al grupului Parmalat pentru rolul pe care l-a avut in prabusirea companiei, transmite AFP. Compania fondata si condusa de Callisto Tanzi a fost, in 2003, in centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri financiare din Europa, intrand in faliment dupa ce autoritatile au descoperit o lipsa de 14 miliarde de euro in conturile sale.
Gerardo Laguardia, procurorul-sef din Parma, a cerut condamnarea la inchisoare a tuturor celor 17 persoane acuzate in acest scandal, solicitand o pedeapsa de 12 ani de detentie pentru fratele lui Callisto, Giovanni Tanzi, si noua ani si sase luni pentru Fausto Toma, fostul director financiar al companiei Parmalat.
Judecatoarea Lucia Russo a spus saptamana trecuta ca "sub conducerea lui Tanzi, Parmalat a fost simbolul unui sistem bolnav si cel mai mare datornic din capitalismul european".
Avocatul lui Tanzi, Fabio Pelloni, a afirmat ca se astepta la o astfel de cerere din partea procurorilor, insa a adaugat ca nu o considera corecta.
Actualul proces a inceput in 2008 si este al treilea legat de prabusirea companiei Parmalat. In decembrie 2008, un tribunal din Italia l-a condamnat pe Calisto Tanzi la zece ani inchisoare pentru inselatorie. Sentinta in acest proces urmeaza sa fie anuntata pana la sfarsitul acestui an.
Grupul italian a fost restructurat si relistat la Bursa din Milano in 2005. Compania are 36.000 de angajati in 30 de tari, fiind un simbol al prosperitatii Italiei dupa al Doilea Razboi Mondial.
In iunie 2007, un judecator italian a anuntat ca Citigroup, UBS, Morgan Stanley si Deutsche Bank vor fi judecate pentru manipularea pietei in cazul falimentului grupului italian Parmalat. Procurorii italieni au solicitat, joi, unui tribunal din Parma sa-l cond