Un număr de 11.221 de companii se aflau în insolvenţă în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu aproape 7,5% faţă de perioada similară a anului trecut, când erau deschise 10.435 de dosare de insolvenţă, potrivit celui mai recent studiu al firmei Coface, cu activităţi în domeniul asigurărilor de credit comercial, colectarea creanţelor, rating şi informaţii de afaceri sau factoring.
Dintre acestea, 6.255 de firme se aflau în procedură generală de insolvenţă, 2.235 în procedură simplificată de insolvenţă, 2.717 în faliment şi 14 în reorganizare judiciară. Cele mai afectate sectoare au fost cele cu activităţi recreative, culturale şi sportive, industria prelucrătoare, dar şi textilele, metalurgia sau tranzacţiile imobiliare.
La polul opus stau însă firmele cu activităţi în sectorul industriei extractive, sănătate şi asistenţă socială, producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, acestea fiind domeniile cu ponderea cea mai scăzută în totalul insolvenţelor înregistrate în prima parte anului 2010. În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe a firmelor intrate în insolvenţă, studiul relevă că Brăila, Sălaj, Călăraşi şi Botoşani sunt cele mai afectate judeţe, având în vedere că numai în Brăila, de exemplu, numărul firmelor în insolvenţă a crescut de aproape patru ori comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, Bucureştiul rămâne în continuare pe primul loc cu 12,52% din totalul numărului de insolvenţe. Studiul realizat de Coface România a luat în considerare firmele care şi-au deschis procedura de insolvenţă, firmele aflate în reorganizare judiciară şi firmele pentru care a fost închisă procedura de faliment din lipsă de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri. Adelina Mihai
Un număr de 11.221 de companii se aflau în insolvenţă în primele şase luni ale acestui an, în creştere