La aproape un an după ce a fost desemnată câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller revine în România.
Născută în satul Niţchidorf de lângă Timişoara, Müller a debutat ca scriitor în 1982 cu „Niederungen/Ţinuturile joase", un volum cenzurat masiv în România, dar care avea să fie publicat în versiune originală în RFG, în 1984. Publicarea acestui volum, precum şi apartenenţa sa la Grupul de Acţiune Banat, format din studenţi şi scriitori care aveau o atitudine critică faţă de regimul comunist, au adus-o în atenţia Securităţii. În urma interdicţiei de a publica în România şi în urma persecuţiilor la care a fost supusă, scriitoarea germană de origine română a emigrat în 1987 în RFG. Membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie, Herta Müller este autoarea mai multor romane („Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", „Animalul inimii", „Regele se înclină şi ucide" etc.) şi a două volume de poeme („În coc locuieşte o damă", „Este sau nu este Ion"). Laureată a numeroase premii importante, Herta Müller a devenit, în 2009, a douăsprezecea femeie care primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.
Pe 27 şi 28 septembrie, scriitoarea va fi prezentă la Bucureşti la două întâlniri cu publicul. Primul eveniment, care are loc luni 27 septembrie, ora 18.30, la Ateneul Român, va consta într-o lectură publică şi o discuţie cu Gabriel Liiceanu. Marţi, începând cu ora 17.00 scriitoarea va da autografe la Librăria Humanitas Kreţulescu, unde îşi va lansa cele mai recente romane publicate în limba română: „Animalul inimii" - o carte scrisă după lungi discuţii cu poetul Oskar Pastior şi cu alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice - şi „Călătorie într-un picior" - primul roman scris de Müller după ce a părăsit România.
La aproape un an după ce a fost desemnată câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller revine