40 de imigranţi marocani şi algerieni au fost întorşi din drumul lor spre Spania în cadrul unui proiect european susţinut de mai multe poliţii naţionale, printre care şi cea din România. Proiectul Minerva s-a derulat în ultimele două luni în porturile din sudul Spaniei, pe unde, an de an, intră în ţara iberică sute de imigranţi ilegali, în speciali din Maroc şi Algeria.
Poliţiştii români au trimis în sprijinul proiectului Minerva doi agenţi, un civil si un câine. Iar câinele Athos şi stăpânul său, agentul Vasile Păunescu, au făcut minuni pe litoralul spaniol. Din cei 40 de imigranţi interceptaţi de cele 20 de patrule om-câine, 10 au fost prinşi doar de Athos. „Programul Minerva 2010 presupunea verificarea autovehiculelor ce veneau din direcţia Maroc cu feriboturile. Câinii sunt dresaţi pentru detectarea de persoane, dar şi pentru stupefiante, explozibili şi chiar tutun de contrabandă", explică Crişan Lăzureanu, comandantul Şcolii de Câini din Sibiu.
Muncă la foc continuu
La o căldură de 40 - 42 de grade Celsius, câinele şi agentul de poliţie sibian au lucrat în fiecare zi la foc continuu. Uneori chiar şi cinci ore fără un minut de pauză, dar cu rezultate pe măsură. Pentru prevenirea imigrării ilegale, poliţia slovacă a conceput un dispozitiv cu senzori, menit să depisteze persoanele ascunse prin compartimente secrete construite în autovehicule. „Aparatul uneori dădea alarme false, alteori rata prezenţa persoanei ascunse. După două-trei săptămâni nimeni nu mai dădea atenţie aparatului, toată lumea se baza pe câini", povesteşte Vasile Păunescu. Din cei 10 imigranţi descoperiţi de Athos, opt erau marocani, iar doi algerieni. Călăuzele introduceau copiii pe care trebuiau să îi aducă în Spania chiar şi în compartimentele motor ale TIR-urilor. „Ca să îl scoatem pe unul dintre ei dintre conductele motorului ne-au trebuit aproape 20 de minute. Gândiţi-vă că a