Senegal, Pakistan si Afganistan, tari aflate printre cele mai sarace 50 de natiuni, se indreapta catre bancile islamice pentru a cere ajutor pentru a impulsiona cresterea economica, prin incurajarea oamenilor sa ia imprumuturi si sa-si deschida conturi de economii.
Restantele la imprumuturile bancare interne au reprezentat, in 2008, 3,5 la suta din PIB-ul din Afganistan, 25 la suta in Senegal, 27 la suta din Nigeria si 46 la suta din Pakistan, potrivit datelor centralizate de catre Banca Mondiala. Cifrele sunt extrem de mici comparativ cu 224% din PIB in SUA si 115 la suta in Malaezia.
Natiunile islamice in curs de dezvoltare au evitat sa faca datorii la banci din cauza unei interdictii de interes religios, Coranul interzicand dobanda. Fondul Monetar International recomanda guvernelor sa-si imbunatateasca reglementarile pentru a permite bancilor islamice sa ajunga la populatiile acestor state si sa dezvolte industria bancara.
Pentru a veni mai aproape de religie, Senegal isi revizuieste legislatia care va permite creditorilor sa incurajeze bancile islamice, in conditiile in care 94% din populatie nu are conturi de economii.
La randul sau, Banca Centrala din Pakistan impinge de la spate bancile islamice sa stimuleze finantarea pentru intreprinderile mici si mijlocii. Afganistanul are in plan sa elibereze trei licente bancare, pentru a oferi o gama completa de servicii financiare care sunt in conformitate cu religia musulmana.
Vanzarile globale de sukuk (n.red - este numele arab pentru un certificat financiar, dar de obicei se refera la echivalentul de obligatiuni islamice) au scazut cu 24 la suta la 10,7 miliarde dolari in acest an, potrivit datelor obtinute de Bloomberg.
Eliberarea de sukuk ar putea creste in a doua jumatate a anului, cand conditiile de pe piata internationala de vor imbunatati,