După ce, în ultimii doi ani, euro a fost asociat cu riscul, iar dolarul - cu certitudinea, acum rolurile se inversează.
Euro a câştigat 6% în faţa dolarului în mai puţin de două săptămâni, cea mai urmărită paritate valutară din lume ajungând ieri la 1,34 de dolari pentru un euro. În tot acest timp, moneda europeană a fost imună la veştile proaste, dar s-a întărit de fiecare dată când ele s-au dezminţit. Însă ceea ce a răsturnat definitiv echilibrul fragil dintre cele două monede a fost anunţul Rezervei Federale a SUA (Fed) că ar putea sprijini din nou economia prin cumpărarea de titluri de stat, ceea ce echivalează cu tipărirea de bani. Dobânda Fed este deja la zero, astfel că investitorii se aşteaptă ca o asemenea de măsură să ducă la creşterea inflaţiei şi la deprecierea monedei americane.
Recordurile pieţei valutare
Pieţele valutare internaţionale fuseseră deja cutremurate de mai multe recorduri. Cu doar o săptămână înainte, francul elveţian a atins cel mai bun raport istoric faţă de euro, de 1,28 unităţi, iar banca centrală a Japoniei a intervenit surprinzător pe piaţa valutară, pentru prima dată în ultimii 5 ani, pentru a opri creşterea rapidă a yenului faţă de dolar şi pentru a-şi salva astfel exporturile. În acest timp, Brazilia a ajuns să cumpere chiar şi un miliard de dolari pe zi, pentru a deprecia realul. De asemenea, aurul s-a apropiat de pragul maxim istoric de 1.300 de dolari pe uncie. În acest context, aprecierea euro ar putea stârni nemulţumiri în Germania, principalul exportator al UE. Pe de altă parte, avantajul acestei aprecieri este că îndepărtează temerile conform cărora moneda unică este sortită dispariţiei.
Irlanda intervine decisiv
Momentul favorabil pentru euro fusese creat de prezenţa de spirit a funcţionarilor de la Trezoreria Irlandei, după ce creşterea dobânzilor cerute pe pieţele secundare indica faptul că