Intr-o vreme de criza, in care multi romani se gandesc sa emigreze, un loc de munca la Bruxelles, in institutiile europene, pare un punct de plecare pentru o parte dintre ei. In ce constau concursurile EPSO si ce modificari s-au facut in ultimul an? Cum trebuie pregatita "vanatoarea" unui loc de munca intr-o institutie europeana? Ce conteaza intr-un interviu, ce sa faci sa nu stai pe o lista de asteptare pana la expirarea ei? La toate aceste intrebari a raspuns, intr-un interviu exclusiv pentru HotNews.ro, Carmen Peter, coach, trainer si consultant pentru candidatii la competitiile EPSO (European Personnel Selection Office).
Descarca fisierul audio in format MP3
Informatia pe scurt:
Ponderea cunostintelor despre UE se reduce la 20% din evaluare, conteaza acum abilitatile profesionale, inteligenta emotionala.Romanii sunt foarte bine pregatiti teoretic si sunt ambitiosi, dar nu sunt foarte obisnuiti sa lucreze in echipa.In interviu, nu ti se intind capcane, insa daca ai pregatit un discurs intr-un limbaj de lemn risti sa te incurci in propriile raspunsuri.Daca ai luxul de a alege, nu alege acest post pentru care nu esti potrivit, iar daca nu ai luxul de a alege, nu te afunda pe viata intr-o cariera in care n-o sa fii nici bun, dar nici fericit. Daca esti pe lista de asteptare, fii proactiv, nu astepta sa fii contactat: urmareste posturile libere si fii flexibil.
Cum arata un concurs EPSO, care sunt probele?
Reporter: Incepand cu acest an, concursurile EPSO au cunoscut schimbari. Care sunt principalele si cele mai importante modificari?
Carmen Peter: Prima modificare ar fi una de substanta: inainte exista o proba scrisa de cunostinte tehnice pe un domeniu. Acum se inlocuieste oarecum acesta pondere a acestei probe de cunostinte tehnice cu doua faze. Prima este o faza de testare, de gandire, iar a doua este