Cetatile dacice din Hunedoara vor intra intr-un proiect de finantare care va presupune restaurarea obiectivelor. Printre acestea se numara si cetatea de la Banita ca si pestera Bolii, aflate la intrarea in Petrosani dinspre Deva.
"Exista un proiect pentru finantarea tuturor cetatilor dacice din judetul nostru, iar aici sunt incluse si Cetatea de la Banita si Pestera Bolii. Ele vor fi parte integrate a proiectului si in perioada viitoare vor intra intr-un program de punere in valoare", afirma Attila Dezsi, prefectul judetului Hunedoara.
Monumente lasate in paragina
Monumentele istorice din zona Vaii Jiului, unele aflate chiar in patrimoniul UNESCO, au devenit ruine acoperite de ierburi si gunoaie.
Cetatea Dacica de la Banita, aflata in patrimoniul UNESCO, Turnul de la Crivadia (comuna Banita), monument declarat, prin lege, in anul 2000, "de valoare exceptionala" sau Pestera Bolii mai sunt cunoscute doar din hartile intocmite de muzeografi.
Accesul inspre cele trei monumente care fac parte din Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina se face direct din DN66, insa nu exista niciun indicator de orientare, asa ca cei care doresc sa le viziteze trebuie sa ghiceasca caile de acces.
Localnicii isi amintesc cam pe unde se afla drumurile de acces la monumente, dar multi le confunda intre ele.
Turnul de al Crivadia se afla pe marginea stancoasa a apei Merisor, aici fiind in secolul XVI punctul vamal dintre Transilvania si Tara Romaneasca, pe drumul ce trecea prin pasul Valcan. Turnul este din piatra de calcar, in jumatatea de vest are 7 deschideri de tragere, iar in partea de est este protejat natural datorita terenului accidentat. Fortificatia avea un drum de straja de lemn, cu parapetul lat de un metru si inalt de 0,80 metri.
Turnul de al Crivadia a fost declarat "monument i