Autorităţile mizează pe un nou acord cu Fondul pentru a putea accesa la costuri rezonabile împrumuturile necesare, în cea mai mare parte, pentru plata pensiilor şi salariilor de anul viitor. Sursa: EVZ
După circa un an şi jumătate de acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi preţul unui credit de 20 de miliarde de euro, autorităţile române nu au reuşit să redreseze semnificativ situaţia economică a ţării, ratând, chiar şi sub "oblăduirea" finanţatorilor internaţionali, reformele fiscale majore.
Datorii plătite cu noi datorii
Cea mai dificilă sarcină de anul viitor va fi finanţarea deficitului bugetar, adică statul va trebui să facă rost de circa 6 miliarde de euro, cea mai mare parte pentru a plăti salariile, pensiile şi cheltuielile cu asistenţa socială. La această sumă se vor adăuga şi ratele la împrumuturile luate, inclusiv către cei de la FMI.
Deja datoria publică a României era, la jumătatea acestui an, de 34,6% din PIB, din care cea mai mare parte pe termen scurt trebuind refinanţată. Pentru că, aşa cum autorităţile singure recunosc, România nu este "credibilă" încă pe pieţele internaţionale, anul viitor va fi nevoie de un nou acord cu FMI, care va duce la o imagine mai bună pe plan extern, deci la dobânzi mai avantajoase. Dacă vom lua bani de la Fond sau va fi doar unul "de protecţie", nu se ştie încă.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat marţi seară, în cadrul emisiunii "Naşul" difuzată de B1, că un acord cu Fondul nu va presupune neapărat un împrumut. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a spus ieri că, "în mod cert, un acord cu FMI va exista".
Poate fi unul în care să fie vorba despre finanţare, ceea ce este puţin probabil, sau cel mai probabil va fi un aşa-numit acord de precauţie, în care, în situaţii excepţionale, să putem apela la Fond". El a spus că în nic