Infecţiile respiratorii, cele cauzate de streptococi şi varicela sunt printre cele mai întâlnite afecţiuni care apar după ce micuţii merg în colectivitate. Sursa: ARHIVA EVZ
Dacă în cele mai multe grădiniţe se cer câteva analize înainte ca micuţii să fie primiţi în colectivitate, la şcoală regulile sunt mai laxe. Copii nu sunt controlaţi decât pentru eventuale probleme cu păduchii şi doar dacă apar epidemii se decid măsuri mai stricte. Niciuna dintre variante nu oferă însă siguranţă că micuţii vor fi feriţi de boli care se transmit uşor în colectivitate. Pe lângă cei deja bolnavi există şi purtători, care nu au simptome, dar pot îmbolnăvi alţi copii.
Răcelile, în top
Cele mai frecvente boli pe care un copil le poate lua în şcoală sau grădiniţă sunt infecţiile respiratorii.
"Infecţiile de tract respirator se transmit pe cale aeriană (strânut, tuşit)", explică George Mincu Rădulescu, medic primar ORL, Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti.
Pentru a se feri de îmbolăvire, copilul trebuie învăţat să se spele pe mâini cât mai des, să folosească dezinfectat atunci când apa nu e disponibilă şi să utilizeze propriile batistuţe.
Medicii recomandă ca la primele semne de boală (nas înfundat, strănut, rinoree, dureri în gât, uşoară febră, tuse) să nu-i administraţi copilului antibiotice.
"Antibioticele trebuie folosite ca ultimă alternativă, nu ca primă soluţie. Un copil cu astfel de probleme trebuie tratat simptomatic. De exemplu, pentru febră trebuie administrate antitermice şi multe lichide pentru că organismul se deshidratează", afirmă medicul George Mincu Rădulescu.
Purtătorii de streptococi trebuie trataţi cu penicilină
O altă problemă cu care se pot confrunta copiii la grădiniţă sau la şcoală sunt bacteriile: streptococi, stafilococi. Scarlatina şi angina streptococică (gât