Mama actorului american Ethan Hawke, cunoscută pentru activităţile ei caritabile din România, crede că Europa ar putea să înveţe cum să-i trateze pe rromi din experienţa americanilor cu populaţia de culoare.
Leslie Hawke, mama cunoscutului actor, scenarist şi regizor american Ethan Hawke, a înfiinţat în România, în 2004, asociaţia „Ovidiu Rom", o organizaţie care se ocupă de integrarea copiilor aflaţi în situaţii de risc printre care se află şi mulţi minori rromi.
Americanca, acum în vârstă de 59 de ani, nu a rămas indiferentă faţă de problemele minorităţilor nici când a fost vorba de expluzarea persoanelor de etnie rromă de către autorităţile franceze. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară", fostul voluntar Peace Corps a povestit cât de impresionată a fost de problemele acestei etnii.
De ce în România o astfel de organizaţie?
Lucrez în România din două motive: 1. Este ţara unde am fost trimisă de Peace Corps SUA şi nu am avut posibilitatea de a alege. 2. Am întâlnit-o aici pe Maria Gheorghiu, o profesoară inspirată şi o cruciată în domeniul educaţiei, şi am început „Ovidiu Rom" împreună. Fără Maria nu aş fi aici - nimic nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost ea.
Când aţi venit aici pentru prima dată şi care au fost primele impresii?
Am ajuns în februarie 2000. Am fost destul de şocată să văd copii cerşind în faţa sediilor noi ale băncilor sau în faţa bisericilor ortodoxe. Vedeam oameni în costume, cu serviete, care treceau pe lângă ei fără ca măcar să-i privească.
Aţi mers în comunităţile de rromi. Ce părere v-aţi făcut?
Noi lucrăm cel mai adesea cu oameni de origine romă, nu cu ţigani tradiţionali. Am fost în multe ghetouri pline de populaţie de origine romă - în Bucureşti, în judeţele Bacău, Constanţa, Dâmboviţa. În sectorul 5 este o stradă care se num