Dacă anul viitor România nu va avea o creştere economică de 1-2%, Guvernul ar putea fi nevoit să taie şi mai mult din buget şi să crească din nou impozitele
Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB impusă de FMI, Guvernul sau BNR ar putea apela la noi tăieri sau majorări de taxe şi impozite, respectiv la deprecierea leului sau la creşterea inflaţiei. Motivul: Guvernul Boc se bazează în respectarea ţintei de deficit bugetar de anul viitor pe faptul că economia locală va creşte cu 1-2% din PIB.
În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Executivul ar putea apela fie la majorări de impozite, fie la noi tăieri. Semnalul de alarmă a fost tras de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
"Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal. Nu cred că PIB-ul va fi foarte mult modificat real faţă de anul acesta. Ascensiunea (deficitului bugetar, n.n.) către 4,4% din PIB în 2011 este bazată pe o creştere economică. Nu cred că se va produce. Va fi o deraiere", a declarat Croitoru cu ocazia unui seminar economic. În cazul în care PIB nu va creşte, Executivul va fi obligat, pentru a nu pune în pericol acordul cu FMI, CE şi Banca Mondială, fie să strângă mai mulţi bani în vistierie, fie să cheltuiască mai puţin. Mai sunt însă şi alte variante. În loc ca Guvernul să taie din bugete, BNR ar putea să "lase leul din braţe", respectiv să permită deprecierea lui, după cum susţine analistul economic Ilie Şerbănescu.
Şerbănescu: BNR ar trebui să deprecieze leul
"Intervenţia consilierului guvernatorului nu este întâmplătoare. Domnul Isărescu a reuşit, cu dibăcia pe care şi-a dovedit-o în ultimii 20 de ani, să plaseze totul pe capul Guvernului. Pentru BNR nu există decât restructurare fiscală, bugetară, adică problema este de fiecare dată în parohia Executivului şi nu a băncii centrale. Soluţia es