Presiunea sub care se află câştigurile băncilor în urma introducerii de noi taxe şi reglementări în sectorul financiar ameninţă redresarea creditării în regiunea fostă comunistă a Europei şi apasă asupra economiilor de aici, conform unui raport al Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB), citat de agenţia de presă Thomson Reuters.
Potrivit raportului, nivelurile creditelor neperformante ar putea continua să crească pe o perioadă mai îndelungată decât se estimase anterior cel puţin în unele ţări în condiţiile în care stagnarea sau scăderile economice persistă.
RZB este al treilea mare creditor din Europa de Est prin intermediul diviziei sale Raiffeisen International.
Creditarea bancară reprezintă una din principalele căi prin care capitalul vest-european intră în Europa de Est şi Sud-Est şi în părţi din fosta Uniune Sovietică, fiind astfel un factor determinant al evoluţiei economice din regiune.
În pofida temerilor privitoare la posibila retragere a băncilor vest-europene, RZB arată că volumul creditelor s-a redus cu numai 1,8% în euro şi nu a înregistrat nicio modificare în monedă locală cu excepţia Ungariei, Rusiei, Ucrainei şi Bosniei. Totuşi, creşterea moderată anticipată de analiştii RZB pentru acest an şi anul viitor ar putea fi ameninţată pentru că profiturile băncilor sunt sub presiune pe fondul introducerii de noi taxe bancare.
"Având în vedere presiunile resimţite de băncile din întreaga lume, legate de noile reglementări Basel III şi noile taxe impuse sectorului financiar, ar putea exista factori structurali care să pună în pericol creşterea", se arată în raportul RZB.
În acelaşi timp, mai mulţi creditori ar putea urma exemplul Allied Irish Banks şi să vândă divizii din Europa de Est pentru a returna ajutorul primit de la stat, arată analiştii Raiffeisen, potrivit Bloomberg.
Presiunea su