325 de arbori, cu o masă lemnoasă de 304 metri cubi, sunt tăiaţi în aceste zile de pe Dealul Straja, în jurul Cetăţii Braşovului. În locul arborilor tăiaţi se vor sădi platani, tei şi mesteceni.
După ce ani întregi, Cetatea Braşovului de pe Dealul Straja a zăcut într-un con de umbră, autorităţile vor acum să o readucă la viaţă. Vegetaţia care a crescut necontrolat în ultimii ani, fără ca cineva să se ocupe de o înfrumuseţare a zonei, a făcut ca cetatea să fie imposibil de văzut, de la distanţă.
Pentru a putea fi repusă în lumină şi pentru a arăta exact ca acum câteva zeci de ani, autorităţile au făcut cercetări şi au descoperit fotografii vechi cu cetatea. „Am luat legătura cu cei care asigură iluminatul public în Braşov şi le-am propus să ne ajute să creem un sistem de iluminat arhitectural, cu acordul Societăţii „Postăvarul", care o are în custodie", a spus George Scripcaru, primarul Braşovului.
Lucrări de amploare
Alături de lucrările pentru iluminatul cetăţii, se fac lucrări de defrişare, pentru ca zidurile să fie puse în valoare şi să fie vizibile din centrul municipiului.
„În locul arborilor tăiaţi vom planta alţii, care pot fi toaletaţi şi care vor fi aşezaţi în aşa fel încât să nu obtureze imaginea cetăţii. Este vorba de aproximativ 200 de platani, tei şi mesteceni. În nici un caz nu vom planta răşinoase pentru că acestea cresc foarte înalte", spune Dan Olteanu, directorul Regiei Pădurilor Kronstadt.
Lemnul de lucru, provenit în urma tăierilor, va fi vândut prin licitaţie publică, iar cel de foc va fi distribuit persoanelor care beneficiază de ajutor social.
În plus, vor fi refăcute aleile din jurul cetăţii, va fi pusă sămânţă de iarbă şi se va realiza un sistem de gărduleţe din lemn de alun, care să încetinească scurgerea apei, pentru a nu