Szabo Jeno este un om norocos, a reuşit să îmbine utilul cu plăcutul. A fost nevoit să se scufunde pentru a explora o peşteră, iar de atunci pasiunea s-a transformat într-un mod de viaţă. A făcut parte din echipa lui Jean-Yves Cousteau, a fost cooptat de NASA, a văzut aproape toată lumea de sub ape şi, mai interesant, trăieşte în continuare în România. Unde derulează mai multe proiecte, unele dintre ele axate pe educaţie ecologică, altele dedicate copiilor sau surdomuţilor. Despre cel din urmă proiect ne va vorbi şi în documentarul pe care Discovery Channel îl va difuza pe 29 septembrie, de la ora 22.00.
Când am vorbit la telefon cu Szabo Jeno despre interviu şi fotografii, ne-a invitat la Braşov, la Paradisul Acvativ (unde şi a filmat Discovery Channel scurtmetrajul) pentru poze. Aşadar, împreună cu colegul nostru Zoltan Lorencz, ne-am urcat în maşină, cu destinaţia Braşov, unde Jeno ne-a aşteptat cu o surpriză. Ne-a pregătit amândorura costume de scafandru, pentru a ne arăta în ce constă „meseria" lui. Am petrecut câteva ore unice alături de un om iubeşte ceea ce face, respectă mediul acvatic şi, mai ales, îşi doreşte ca şi noi să-l respectăm (mai bine zis, luptă prin diverse proiecte pentru ca românii să-şi protejeze apele). Scufundările le-am făcut într-unul dintre bazinele complexului, însă vă pot asigura că dau dependenţă. Dacă nu aţi apucat până acum (ori din diverse motive aţi refuzat), vă sfătuim să includeţi scufundările pe lista „lucrurilor de făcut măcar o dată în viaţă". Puteţi încerca chiar la Braşov, unde Szabo Jeno coordonează cursurile de scufundări.
Vă mai amintiţi când v-aţi scufundat prima dată?
Scufundările au rezultat din speologie. Pe vremuri se organizau aşa numitele speosporturi, o dată pe an, când speologii se adunau şi prezentau peşterile nou descoperite. Şi, la un moment dat, am ajuns în peşteri inundate. Practic