Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, general cu maximum de stele pe umăr în rezervă, este un strateg desăvârşit. Lunga şi sincera prietenie a sa cu antrenorul "Generaţiei de aur" la fotbal, Anghel Iordănescu, general în rezervă şi el, l-a inspirat în abordările manageriale, pornind de la geniala zicere fotbalistică potrivit căreia "cea mai bună apărare este atacul". Gravul şi seriosul ministru al Apărării a declanşat de la începutul mandatului său atacul la terenurile şi imobilele Armatei. Acestora, rămase în paragină şi, de multe ori, fără pază, Gabriel Oprea le-a găsit stăpâni de conjunctură. Aşa face economie la buget şi gândeşte, strategic, bineînţeles, şi locuinţe pentru militari. Aproape 20 de acte normative a semnat în nici un an ministrul Gabriel Oprea cu referinţe şi încărcături imobiliare.
La uşa fiecărui ministru al Apărării este un obicei să se perinde colegi de partid, parlamentari şi edili, oameni de afaceri şi ideologi de toate felurile care vor să ia în administrare terenuri ale Armatei, pentru că numai şi numai acolo proiectele lor de cea mai strictă utilitate publică pot să se materializeze. Ministrul Gabriel Oprea este un fin ascultător şi simte soluţiile în nări una-două. Dacă la Giurgiu nu se poate ridica un campus universitar decât pe locul Centrului Militar Judeţean, Armata se sacrifică şi îşi mută sediul pe ici, pe colo.
Şi-apoi ce nu face Armata pentru instituţiile statului, cu Gabriel Oprea ministru. La Sibiu, o clădire a MApN a fost dată Institutului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al României, că ministrul e general de justiţie. La Otopeni, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, acea academie care l-a făcut academician pe preşedintele Traian Băsescu, a primit de la MApN 4.400 de metri pătraţi pentru a-şi construi un sediu şi o bibliotecă. Şi puşcăria din Brăila a primit în acest răstimp o parte de clădire