Discursul critic al preşedintelui Traian Băsescu, de marţi din Parlament, seamă izbitor cu un altul al său, din 2008, tot în faţa Legislativului.
Preşedintele conduce România de şase ani - între timp a primit Guvernul pe care l-a cerut dintotdeauna, unul care nu-i este ostil. Nu s-a schimbat nimic în doi ani? De ce nu s-a schimbat?
Într-un discurs de bilanţ din septembrie 2009, în faţa Parlamentului, când se pregătea să atace un al doilea mandat, preşedintele Traian Băsescu caracteriza cei cinci ani de mandat al său în felul următor: "Patru din cei cinci ani ani ai mandatului meu au fost caracterizaţi de o creştere fără precedent în istoria contemporană a României". În discursul de marţi din Parlament, preşedintele revine la discursul din 2008 şi critică, între altele, guvernarea liberală din 2007-2008 sau constată că birocraţia este în continuare sufocantă.
Dar preşedintele este pe cale să sfârşească al şaselea an de mandat al său. Ce se întâmplă?
"Traian Băsescu nu a mişcat nimic în aceşti ani. Dacă critică birocraţia, trebuie spus că aparatul funcţionăresc s-a umflat excesiv sub mandatul său. Lui Tăriceanu poţi să-i reproşezi că a majorat salariile sau pensiile, dar aparatul funcţionăresc a continuat să crească sub Boc. În 2009, ei au luat bani de la FMI, dar nu şi măsuri de reformă pentru că se apropia campania prezidenţială. Când acum se dau oameni afară, Băsescu nu poate veni să spună ce bine e!", crede analistul politic Stelian Tănase.
Băsescu spunea, în 2009, că are un merit pentru că, în România, există o pensie minimă garantată pe care acum o critică. Cu un an înainte, alegerile legislative schimbaseră guvernarea, la putere era PDL şi PSD, iar Băsescu spunea, în discursul său din 2009: "În ultimele nouă luni am colaborat bine cu Guvernul". Un lucru care nu se întâmplase în ultimii doi ani, când la putere era