În plină criză economică, Italia riscă un conflict instituţional fără precedent, după noul anunţ de astăzi al "divorţului definitiv" dintre premierul Silvio Berlusconi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini.
Pentru prima dată, se vorbeşte de implicarea unor oameni ai serviciilor secrete, care ar fi acţionat la comandă pentru a denigra adversarii şefului Guvernului.
Ştiri îngrijorătoare vin şi dinspre sectorul economic, după ce Institutul naţional de statistică a anunţat că Italia se confruntă cu o rată istorică a şomajului (n.red 8,5%, cea mai mare înregistrată din 2003). Potrivit analiştilor, pe fondul crizei politice, a patra mare economie a Europei riscă să intre astfel într-o recesiune mult mai profundă decât estimările iniţiale.
Scopul justifică mijloacele?
Conflictul Fini - Berlusconi durează de săptămâni bune, însă anunţul „divorţului" irevocabil a ajuns pe masa premierului de-abia în cursul acestei dimineţi. Motivul: un reportaj ce îl acuză pe Fini că şi-ar fi minţit electoratul, realizat de un ziar din trustul de presă al familiei Berlusconi.
În centrul scandalului se află un apartament din Monte Carlo lăsat moştenire fostului partid al lui Fini (PdL) de către o susţinătoare, însă ulterior vândut la un preţ derizoriu unei societăţi cu sediul în Santa Lucia şi în final închiriat cumnatului lui Fini. Cotidianul„Il Giornale", care a cerut demisia preşedintelui Camerei, scrie că„serviciile secrete şi garda financiară ce investighează deja cazul şi-au trimis emisari până în Santa Lucia pentru a verifica afacerea". Fini, care susţine în schimb legalitatea întregii operaţiuni, a respins acuzaţiile, denunţând folosirea serviciilor secrete de către însuşi Berlusconi.
În plus, oamenii de încredere ai preşedintelui Camerei Deputaţilor au exclus posibilitatea semnării vreunui acord care să-i