Cehii de la CEZ au decis să iasă din cel mai mare proiect de investiţii din România, reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Proiectul necesită peste 4 miliarde de euro şi a atras atenţia celor mai puternice grupuri energetice din Europa.
Deja unii dintre investitori, cum ar fi spaniolii de la Iberdrola, rivalii pe proiectele de vânt ai CEZ, zic că sunt gata să-şi mărească participaţia. Deşi mulţi spun că plecarea CEZ este o surpriză, surse din piaţă afirmă că era un lucru vehiculat de circa două săptămâni. De aproape trei săptămâni, la conducerea Ministerului Economiei a venit un nou ministru.
"Avem mai multe proiecte, nu numai în România, din care se pot scoate mai repede banii. Proiectul celor două reactoare va întârzia mult, poate până în 2018, iar acum sunt multe proiecte în regiune cu punere în funcţiune mult mai rapidă. Pachetul pe care îl aveam era oricum relativ mic, iar acolo unde este implicat CEZ, deţine controlul. Ne orientăm spre alte proiecte", spune Adrian Borotea, corporate affairs manager în cadrul CEZ România, omul care purta negocierile în numele cehilor în faţa celorlalţi investitori de la Cernavodă.
Ieşirea cehilor din proiectul de 4 miliarde de euro al celor două reactoare vine în contextul în care problemele pe care CEZ le are cu autorităţile locale de la Cogealac, localitate dobrogeană unde grupul încearcă să facă un proiect eolian de sute de milioane de euro, au dus la blocarea investiţiei, pentru moment. Mai mult, recent CEZ a decis să renunţe la un alt proiect de producere a energiei electrice pe care îl avea local şi anume la parteneriatul cu statul român pentru construirea unei centrale pe gaze de 400 de milioane de euro la Galaţi.
Nu Cogealac este problema
"Fiecare proiect se judecă separat, iar ieşirea noastră de la Cernavodă nu are legătură cu ceea ce se întâmplă la