România şi Elveţia au semnat recent un acord bilateral prin care Țara cantoanelor se angajează să finanţeze proiecte însumând 180 de milioane de franci elveţieni în beneficiul ţării noastre. România va putea angaja aceste granturi până în decembrie 2014. Plăţile şi durata de implementare se desfăşoară pe o perioadă de zece ani, respectiv până în 2019. Contribuţia financiară elveţiană are la bază Memorandumul de înţelegere dintre Consiliul Federal al Elve�
România şi Elveţia au semnat recent un acord bilateral prin care Țara cantoanelor se angajează să finanţeze proiecte însumând 180 de milioane de franci elveţieni în beneficiul ţării noastre.
România va putea angaja aceste granturi până în decembrie 2014. Plăţile şi durata de implementare se desfăşoară pe o perioadă de zece ani, respectiv până în 2019.
Contribuţia financiară elveţiană are la bază Memorandumul de înţelegere dintre Consiliul Federal al Elveţiei şi Consiliul UE, banii fiind alocaţi în scopul reducerii disparităţilor economice şi sociale dintre România şi restul statelor membre, precum şi dintre diferitele regiuni de dezvoltare ale României. Se estimează că primele proiecte vor fi selecţionate şi lansate încă de la sfârşitul lui 2010, urmând ca activitatea de monitorizare a implementării acestora să fie urmărită prin Ambasada Elveţiei la Bucureşti.
Circuitul documentelor
Thomas Stauffer, şeful Oficiului din România pentru Contribuţia elveţiană, din cadrul Ambasadei Elveţiei, a explicat pentru Capital care este traseul documentelor. Astfel, în funcţie de tipul proiectului, actele care vor fi solicitate aplicanţilor se vor transmite Unităţii Naţionale de Coordonare din cadrul Ministerul Finanţelor sau organizaţiei elveţiene care va asigura managementul fondurilor. Comitetul de selecţie va tria propunerile primite, iar cele care primesc aviz favorabil vor fi trimise în Elve