Băcăuanca a obţinut în această vară cea mai bună clasare a României la Campionatele Mondiale de Powerlifting. Emilia, o fire energică şi pusă pe năzbâtii, a practicat de mică gimnastică la insistenţele mamei sale.
Timp de şase ani a mers la sală, însă un accident suferit la antrenamente a îndepărtat-o definitiv de acest sport.
Trei ani a abandonat sportul. Şansa i-a surâs însă când era în clasa a VII-a. S-a decis să participe la un cros şcolar şi acolo a fost selectată să devină săritoare cu prăjina. Energia şi devotamentul ei au propulsat-o, la trei luni de la începerea antrenamentelor, pe podiumul Campionatelor Naţionale de Juniori.
Powerliftingul i-a adus suucesul
„Am obţinut o medalie de aur şi una de argint la acele campionate. Îmi plăcea să sar cu prăjina şi poate de aceea am reuşit să obţin performanţă într-un timp atât de scurt“, îşi aduce aminte sportiva. Problemele cu genunchiul accidentat pe când practica gimnastica au revenit şi au pus capăt şi carierei de săritoare cu prăjina. Nu a abandonat dorinţa de performanţă şi, la începutul acestui an, a primit propunerea de a se apuca de powerlifting.
La două săptămâni după începerea antrenamentelor a participat la Campionatele Naţionale de Powerlifting şi s-a întors acasă cu trei medalii de aur şi una de argint. „Este un sport în care se execută trei probe: genuflexiuni, împins din culcat şi îndreptări. Toate aceste exerciţii se fac numai cu greutăţi şi contracronometru“, explică Emilia.
În această vară, la Năvodari, a câştigat patru medalii de aur şi a fost desemnată cea mai bună sportivă de powerlifting din România, la categoria 56 de kilograme. Rezultatele ei au ajutat-o ca pe 31 august să fie prezentă la un Campionat Mondial.
Profil
Născută. 28 ianuarie 1994, în municipiul Bacău.
Studii: Elevă în clasa a X-a la Liceul