Alessandro Profumo, directorul executiv al UniCredit, şi-a dat demisia din fruntea băncii pe care a condus-o timp de aproape 15 ani. Potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, Profumo va primi un pachet compensatoriu în valoare de 40 mil. euro odată cu plecarea sa. Ruptura vine pe fondul unor dispute cu membrii consiliului de administraţie al băncii cu privire la acţionarii libieni, care deţin 7,4% din bancă.
Preşedintele UniCredit, Dieter Rampl, 63 de ani, va fi numit director executiv interimar, urmând să găsească un înlocuitor.
Profumo şi reprezentanţii băncii "au ajuns la un acord potrivit căruia este timpul unei schimbări în managementul de top", a anunţat UniCredit după şedinţa de marţi-seară
Plecarea bancherului se va traduce printr-o "lacună în conducere şi prin incertitudine strategică, existând riscul ca influenţa politicului în deciziile de business să crească", a avertizat Anna Maria Benassi, analist la Banca Leonardo. Demisia lui Profumo, care a construit cea mai mare bancă din Italia prin intermediul unor achiziţii de 50 mld. euro, ar putea pune în pericol expansiunea internaţională pe care acesta a orchestrat-o.
Cu toate acestea, achiziţiile pe care Profumo le-a realizat au lăsat UniCredit fără fonduri în perioada în care criza financiară a izbucnit, forţându-l pe director să apeleze la investitori pentru majorări de capital de două ori într-un an şi jumătate.
Tensiunile dintre Profumo şi consiliul de administraţie s-au accentuat în august, când Autoritatea Libiană de Investiţii a dezvăluit că a achiziţionat 2%. Pe 31 august, fondul libian a mai cumpărat încă 0,5% din acţiunile creditorului italian. Acest pachet, alături de participaţia de 4,9% deţinută de Banca Centrală a Libiei, face ca libienii să fie cei mai importanţi acţionari ai UniCredit, având o participaţie cumulată de