Guvernul pregăteşte o ordonanţă prin care sumele provenite din recuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist să fie virate la bugetul de stat şi nu la capitalul Fondului Proprietatea, aşa cum prevede acum legea. Avocaţii avertizează că se creează un procedent periculos pentru Fond dacă ordonanţa e aprobată.
Pentru acest an şi următorii patru, statul se aşteaptă să recupereze în total 889 mil. lei (212 mil. euro) din creanţele din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist, sumă pe care vrea să o atragă la bugetul de stat şi să nu o mai vireze la capitalul social al Fondului Proprietatea, aşa cum stabileşte Legea 247/2005, prin care a fost înfiinţat fondul. În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, Guvernul argumentează că astfel va fi evitată amânarea listării Fondului şi că urgenţa actului normativ este dublată de actualul context economic "care impune luarea măsurilor legale pentru creşterea veniturilor la buget".
"În prezent pentru fiecare sumă recuperată de stat, capitalul Fondului trebuie majorat, operaţiunea de majorare trebuie aprobată în AGA, iar restului de acţionari ai Fondului trebuie să le fie oferit drept de preferinţă pentru a nu le fi diminuate deţinerile. Acest proiect de ordonanţă este benefic Fondului pentru că nu îi mai blochează activitatea. În caz contrar, ar trebui să facem majorare de capital în fiecare lună, să suspendăm Fondul de la tranzacţionare atunci când va fi listat, iar acţionarii să subscrie la majorarea de capital", a spus Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea.
Potrivit legislaţiei, sumele obţinute din valorificarea creanţelor statului român asupra statelor precum Sudan, Siria, Nigeria, Somalia trebuie virate la capitalul Fondului şi se constituie drept active, asemeni participaţiilor pe care Fondul le deţine