Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa are în dotare aparatură de ultimă generaţie, dar care nu este folosită din cauza lipsei fondurilor pentru amenajarea unui spaţiu special. La polul opus, secţia ORL de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este din anul 1930 şi este folosită şi acum de către medici. Deşi Secţia de Terapie Intensivă ar fi trebuit să fie dată în folosinţă de mai bine de un an, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Amenajarea secţiei, spune managerul unităţii, dr. Stela Halichidis, a costat peste trei milioane de lei, iar aparatura a fost achiziţionată printr-un program al Băncii Mondiale.
În pofida dotărilor de ultimă oră, secţia este goală şi neutilată. Cu o capacitate de 16 locuri, doar şase paturi sunt funcţionale, celelalte zece urmând să ajungă curând. „Este vorba despre nişte paturi speciale, foarte scumpe", a precizat managerul. „O secţie de Terapie Intensivă este necesară într-un spital. De-a lungul timpului ne-am confruntat cu cazuri de gripă aviară sau gripă porcină. Aici pot veni cazuri foarte grave, cărora li se administrează tratament de urgenţă", a mai spus dr. Halichidis. În momentul de faţă, compresoarele pentru vacuum şi staţia de oxigen sunt depozitate în nişte cutii din lemn. Acesta este şi motivul pentru care, luna trecută, spitalul a primit avertisment din partea Inspectoratului pen-tru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţii acestuia fiind de părere că aparatura de pe holurile instituţiei poate opri ieşirea pacienţilor în cazul unui posibil incendiu. Pentru remedierea acestei situaţii, unitatea sanitară ar trebui să amenajeze un spaţiu special, însă respectiva construcţie ar costa aproximativ 80.000 de lei.
În timp ce Spitalul Clinic de Boli Infecţioase deţine aparatură nouă şi nu o foloseşte, în secţia ORL de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă medi