Laparoscopia, antibioticele şi antiacidele, alături de chirurgia clasică, sunt soluţii terapeutice pentru ulcerul gastric şi duodenal. Urmarea unui tratament corect previne complicaţiile pe care le poate produce afecţiunea: anemia şi perforaţiile peretelui stomacului.
Tratamentul farmacologic al ulcerului peptic se face în funcţie de cauza bolii, iar în majoritatea situaţiilor este incriminată infecţia cu Helicobacter pylori, o bacterie care trăieşte în mucoasa stomacului şi a duodenului şi poate să determine inflamaţia cronică la nivelul acesteia.
Totuşi, se aproximează că peste 80% din persoanele infectate cronic cu această bacterie nu prezintă simptome. Mai mult decât atât, bacteria se găseşte în mod natural la peste jumătate din populaţia adultă a lumii.
Triterapia, o săptămână
Când investigaţiile specifice fac dovada prezenţei unei infecţii cu Helicobacter pylori, se impune eradicarea bacteriei. Schema clasică de tratament este compusă din antibiotice şi dintr-un inhibitor de pompă de protoni (medicamente care scad producţia de acid gastric).
În plus, este necesară şi modificarea dietei, spun specialiştii.
„Suferinţele cauzate de hiperaciditate, precum ulcerul duodenal, sunt în ziua de azi aproape integral curabile şi manageriabile prin tratamentele antisecretorii de care dispunem, iar stomacul rezecat pentru boala ulceroasă este acum o raritate", explică medicul gastroenterolog Marian Zota de la Centrul Medical Med-As din Capitală.
Combinaţia celor două antibiotice cu inhibitorul pompei de protoni se numeşte „triterapie" şi reprezintă tratamentul standard, administrat timp de o săptămână.
Potrivit specialiştilor, folosirea endoscopiei pentru a diagnostica afecţiunile gastro-duodenale, combinată cu medicamentele din categoria inhibitorilor de pompă de protoni au contribuit la reducerea numărului de cazuri care