PreŞedintele Traian Băsescu a reluat ieri, la Radio România Actualităţi, tema unui nou acord cu FMI pe care îl anunţase în discursul din faţa Parlamentului marţi.
El nu precizase atunci că este vorba despre un acord de împrumut, dar aceasta a fost interpretarea, întrucât preşedintele enunţase, în fraza în care menţiona noul acord, şi nevoia de împrumuturi de 5,7 mld. euro pentru acoperirea deficitului de 4,4% în 2011.
"În niciun caz FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitul bugetului de stat al României, aşa cum se întâmplă în prezent. Noul angajament va fi cel mai probabil un aşa-numit acord de precauţie. Dacă discutăm de problema deficitului bugetului de stat, este clar că România nu va trebui să ia bani de la FMI. Dacă discutăm de partea de credibilitate, România trebuie să fie într-un acord cu FMI", a spus ieri şeful statului.
Problema unui nou împrumut a fost privită cu reţinere de oamenii de afaceri, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, apreciind că nu avem nevoie de un nou împrumut. Radu Crăciun, chief investment officer la Eureko Fond de Pensii, spune că, dacă suntem din ce în ce mai puţini cei care muncim şi din ce în ce mai mulţi pensionari şi asistaţi social, evident că resursele nu sunt la nivelul "nevoilor" (şi a dorinţelor) şi diferenţa nu se poate acoperi decât din împrumuturi: "Corolar: şi împrumuturile nu pot avea altă destinaţie, chiar dacă ar fi mai utili în investiţii, în incurajarea muncii sau în infrastructură". Problema nu este, deci, "vrem sau nu vrem împrumutul?", ci întrebarea este: "Cum egalizăm resursele şi cerinţele?". El spune, totodată, că a te împrumuta nu este un mod sustenabil, ci poate duce ţara într-un dezastru: "Consumul excesiv, acela care depăşeşte productivitatea curentă, este, prin împrumuturi, o piatră de moară atârnată de gâtul copiilor noştri".
PreŞedintele Traian Băsescu a