Inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică au finalizat controlul în şcolile din judeţul Tulcea.Triajul a scos la iveală faptul că încă mai sunt elevi în şcolile din mediul rural care au râie, păduchi sau micoze.
Nu se spală
Direcţia de Sănătate Publică Tulcera a finalizat controlul în şcolile din judeţ.Triajul epidemiologic a cuprins toate şcolile, inspectorii sanitari constatând că deficienţele în materie de igienă sunt încă prezente în mediul rural, cu precădere.
„Faţă de anii precedenţi, numărul copiilor cu astfel de probleme a mai scăzut. Totuşi, din rapoartele inspectorilor sanitari rezultă că avem peste 50 de cazuri de micoze, râie şi păduchi în şcolile noastre. În majoritatea cazurilor, copiii provin din anumite medii familiale ce nu au nimic în comun cu igiena“, spune doctorul Laura Militaru, directorul DSP Tulcea.
Apa şi săpunul, obligatorii
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a recomandat tuturor directorilor de şcoli unde au fost întâlnite astfel de cazuri să facă dezinsecţie şi dezinfecţie, dat fiind faptul că atât pediculoza, cât şi scabia sunt transmisibile. În medie sunt zece unităţi şcolare cu astfel de probleme.
„Prima grijă este ca aceşti copii să înveţe să se spele pe mâini cu apă şi săpun. Nu în ultimul rând, trebuie să înveţe să-şi facă igiena corporală“, apreciază Laura Militaru.
În lipsa apei, ciupercile cresc pe mâini şi picioare
Reprezentanţii Compartimentului Igienă Şcolară din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea spun că peste 60 de copiii sunt infestaţi cu ciuperci. În majoritatea cazurilor, spun cadrele medicale, copiii au probleme serioase cu igiena. În jur de 50 de copii sunt elevi la şcolile de la ţară.
„Ce văd acasă, asta fac. Dacă părinţii nu se spală, nici copiii nu o vor face. Au mâinile, picioarele şi unghiile infestate cu ciuperci molipsitoare“, ne spun