Fostul rector al Universităţii Oradea, Maghiar Teodor, este judecat astăzi la Tribunalul București. El a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, în 2008.
Potrivit rechizitoriului în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004, Teodor Maghiar, pe atunci rector al Universității din Oradea, ar fi trimis la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), raportări cu date nereale referitoare la numărul de studenţi înscriși la cursurile universității, pentru a determina ministerul să aloce mai mulți bani instituției de învățământ.
„Datele respective certifică în mod fals că anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000", se arată în comunicatul Direcției Naţionale Anticorupţie. Potrivit documentului, anchetatorii au constatat că una dintre raportările false a fost făcută de Maghiar în cursul lunii noiembrie 2004, în numele Universităţii Oradea, în condiţiile în care nu mai ocupa nicio funcţie de conducere.
„Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la valoarea de 882.045.609.000 lei vechi (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro), reprezentând diferenţa dintre alocaţiile bugetare efectiv acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcţie de numărul real al participanţilor la studii pe locuri bugetate", se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii l-au cercetat și fiul fostului rector, Traian Teodor Maghiar, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în legătură cu eliberarea unui număr de 26 de diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la Universitatea Oradea. Pentru recuperarea prejudiciului, pe averea fostului rector a fost pu