Cuvintele din şapoul acestui articol sunt sloganul unei echipe compuse din armeni, arabi, evrei şi creştini ce a pornit să colinde prin lume ca să facă oamenilor cunoscut "Gustul Păcii". Ei l-au simţit primii: "La 17 decembrie 2009 m-am întâlnit cu zece chefi de elită din Palestina şi, de asemenea, din Israel, nu ne mai văzuserăm niciodată până atunci, pur şi simplu am hotărât să colaborăm. Ne-am întâlnit şi am combinat împreună, cu dragoste şi înţelegere, ingrediente cu specificul tradiţional al fiecăruia dintre noi, demonstrând, prin aceasta, că este mult mai bine să trăim în pace, este doar o strângere de mână. Asta e tot şi în asta cred!", ne-a spus cheful armean Sarkis Yacoubian.
LIMBAJUL COMUN: MÂNCAREA
Tradiţii, savori şi produse culinare orientale. Le-am regăsit pe toate la Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Cluj, la echipa din Israel Taste of Peace (Gustul Păcii). Nouă chefi, împreună cu bucătari români, greci şi maghiari, şi-au dat mâna la Cluj şi au preparat împreună "Meniul Păcii". Timp de câteva ore toţi chefii au avut un limbaj comun: mâncarea. "Colegii mei, cu care sunt aici, palestinieni, greci, armeni, israelieni, după cum aţi văzut, suntem toţi împreună, muncim împreună, locuim împreună. Nu este un spectacol, este ceva concret! Nu înţeleg de ce oamenilor li se pare greu să înţeleagă că o strângere de mână înseamnă pace, înseamnă a-ţi deschide sufletul", a continuat cheful Sarkis. "Începutul secolului al XX-lea a fost marcat de moartea a milioane de armeni care au fost masacraţi în mod brutal de otomani. Familia mea a trebuit să-şi părăsească locurile natale pentru a supravieţui Holocaustului, aşa a ajuns în Israel. Din cauza acestor evenimente sângeroase şi ca urmare a vieţii printre palestinieni şi israelieni sunt conştient de antagonismele dintre noi. De-a lungul anilor, văzând terorile şi crimele fără noimă, am hotărât