Săptămâna viitoare, la Viena, ar putea avea loc cea de-a XIII-a rundă de negocieri neoficiale, în formatul 5+2, pe tema Transnistriei. Consultări în acest sens au avut la Chişinău preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu şi reprezentanţii speciali ai mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.
Săptămâna viitoare, la Viena, ar putea avea loc cea de-a XIII-a rundă de negocieri neoficiale, în formatul 5+2, pe tema Transnistriei. Consultări în acest sens au avut la Chişinău preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu şi reprezentanţii speciali ai mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).
Părţile au aprobat înţelegerea convenită de premierul moldovean, Vlad Filat, cu liderul nerecunoscutei republici nistrene, Igor Smirnov, privind ridicarea embargoului economic, în vigoare din 2006, scrie presa rusă. Guvernul de la Chişinău nu a oferit detalii despre înţelegerile dintre Filat şi Smirnov.
Potrivit ziarului rusesc, "Nezavisimaia gazeta", citat de Hotnews.ro, preţul celor convenite, care modifică procesele vamale pentru mărfurile exportate de Tiraspol se ridică la 80 de milioane de dolari pe an. Cu alte cuvinte, Chişinăul va pierde această sumă, care reprezintă taxe fixate pentru produsele transnistrene.
Vice-preşedintele Parlamentului, Serafim Urecheanu susţine că "trebuie făcuţi paşi în această direcţie", pentru că demersurile sunt menite să consolideze încrederea locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului. Iar fără asemenea măsuri nu se poate vorbi despre o reintegrare a ţării.
Ministrul transnistrean, Petr Stepanov afirmă că toate întreprinderile exportatoare sunt înregistrate, în prezent