Misiunea menită să-l repună pe Brâncuşi în topul UNESCO a ajuns în Bănie. Personalităţi din întreaga lume s-au unit pentru a reaminti rolul creatorului oltean în arta universală.Povestea sculptorului este spusă acum din perspectiva unui secol de la prima Pasăre măiastră ieşită din mâinile lui Brâncuşi.
Ideea organizării „Centenarului Brâncuşi. Pasărea măiastră“, în trei puncte diferite din această ţară, Bucureşti, Craiova, Târgu-Jiu, aparţine Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Alături, în acest periplu cultural, are Comisia UNESCO pentru România, Academia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Direcţia pentru Cultură Dolj, Scrisul Românesc, primăriile din Târgu-jiu şi Hobiţa. Caravana a pornită pe 21 septembrie în capitală, unde în 1904 era student al Şcolii Naţionale de Arte Frumoase, iar azi cartierul Brâncuşi din Sectorul 6 are şi o placă memorială, dezvelită graţie centenarului.
Călătoria continuă astăzi la Craiova, locul unde sculptorul a fost întâi copil de prăvălie în birtul fraţilor Spirtaru, lucrând apoi în bodega Zamfirescu şi în magazinul de mărfuri şi colonial „La Steaua colorată“ al lui Ghiţă Ionescu. În 1894 a intrat la Şcoala de Arte şi Meserii, colegiul care astăzi îi poartă numele. Participanţii la simpozionul ce are ca temă secolul de viaţă al primei Păsări măiastre au poposit în această şcoală, au decernat o medalie jubiliară, au mers mai departe, la Palatul Jean Mihail, în Cabinetul Constantin Brâncuşi, care adăposteşte toate începuturile importante ale marelui sculptor, potrivit directorului Muzeului de Artă, Florin Rogneanu.
Centenar cu impact internaţional
Invitaţi să vorbească de Brâncuşi şi pasărea sa măiastră, care în timp a însumat 55 de exemplare, sunt, printre alţii, Serge Fauchereau, academicienii Mihai Cimpoi, Eugen Simion, profesorul Victor Crăciun, scriitorii Nae George