În ţară, pentru obţinerea tratamentului antiviral, bolnavii cu hepatită trebuie să parcurgă un drum anevoios, listele de aşteptare fiind în continuare lungi. Şi, de multe ori, greul nu se termină odată cu începerea terapiei.
Îţi propun un mic scenariu: te simţi perfect sănătos, poate puţin cam ostenit, dar vorba aceea, munceşti mult şi este normal să oboseşti. Te iei cu problemele cotidiene şi, la un moment dat, te obişnuieşti cu starea de oboseală.
Dacă până acum nu te-ai îngrijorat deloc, cu atât mai mult te vei alarma când, la analizele de rutină, vei vedea că cel puţin unul dintre parametrii urmăriţi este peste limita maximă admisă. Este vorba despre transaminaze, al căror nivel ridicat indică faptul că există o problemă la nivelul ficatului. După teste de sânge mai amănunţite, ţi se spune tranşant că ai hepatită B sau C.
De multe ori, terapia se amână
Dacă pentru tine acesta a fost doar un scenariu destul de înspăimântător, pentru Anişoara Paloş din Timişoara, de 52 de ani, a fost realitate. Ea a trecut exact prin aceste etape, cu precizarea că starea de oboseală permanentă pe care o simţea în anul 1998 a îngrijorat-o şi, la îndrumarea unei prietene, a mers să-şi facă analizele.
Testele au indicat că suferă de hepatita C, cu o viremie foarte mare, de peste cinci milioane de unităţi pe mililitru. „Nu m-am dus imediat să-mi fac restul analizelor, ca să văd dacă îmi este afectat ficatul. De-abia în 2002 am făcut o puncţie, care a indicat că încă nu este cazul să fac tratament antiviral şi târziu, în 2005, la 7 ani de la depistarea hepatitei, mi-a recomandat medicul să-mi fac dosar ca să beneficiez de tratament", povesteşte Anişoara Paloş.
După nici un an de la depunerea dosarului, a început tratamentul clasic, cu interferon şi cu ribavirină, care este foarte greu de suportat. „Am slăbit peste 20 de kilograme în timpul tratam