''România va trebui să se împrumute în continuare de pe pieţele internaţionale''
MFP are în vedere, pentru următorii trei ani, contractarea unor împrumuturi externe într-un program de finanţare pe termen mediu
Drăgoi: Este posibil să ne împrumutăm de pe piaţa din SUA la începutul anului 2011
România va trebui să se împrumute în continuare de pe pieţele internaţionale, iar un nou acord cu FMI în 2011 ar putea asigura finanţări mai ieftine, a declarat ieri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României. "Dacă România nu reuşeşte să facă ajustările programate, sursele de capital vor scădea. Oricum, România trebuie să se împrumute de pe pieţele externe. În opinia mea, noul acord cu FMI ar fi bine de încheiat de tipul precautionary, ar da credibilitate şi ar asigura costuri mai mici", a spus Croitoru, citat de Mediafax.
Un acord de tip precautionary stabileşte o valoare a împrumutului, dar tragerile nu sunt efectuate automat, ci doar dacă este necesar.
Croitoru a spus că nu au fost încheiate calculele privind valoarea unui nou acord cu FMI şi nici nu s-a stabilit dacă acesta va presupune reînnoirea înţelegerii cu Comisia Europeană. Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că discuţiile dintre autorităţile române şi oficialii FMI privind încheierea unui nou acord vor începe în luna octombrie, când delegaţia Fondului se va afla la Bucureşti, urmând să fie stabilită şi forma acestui acord.
De asemenea, şi preşedintele Traian Băsescu spunea săptămâna aceasta, în Parlament, că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.
Pe de altă parte, şeful statului preciza că "în niciun caz" FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitul bugetului de stat al României, aşa cum se întâm